Wij denken in oplossingen
en mogelijkheden

 

Sollicitatietips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Toepasselijker kunnen we het niet maken! Het voeren van sollicitatiegesprekken kan een spannende aangelegenheid zijn. Een goede voorbereiding is van groot belang en vergroot je kansen op een vervolggesprek. 

Uit onze jarenlange ervaring hebben wij een lijst opgesteld met tips voor een sollicitatiegesprek. Deze tips voor een sollicitatiegesprek geven je geen baangarantie maar kunnen er wel voor zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd het gesprek ingaat.

Tips voor een sollicitatiegesprek

 

  • Maak een verzorgde indruk in kleding waar je jezelf gemakkelijk in voelt. Stem kleding af op de organisatie waar je solliciteert. Bedenk wel: overdressed is minder erg dan underdressed. Jeans is naar onze mening in alle gevallen een no go. In alle andere gevallen geldt; overdaad schaadt. Rook je? Doe dit liever niet in de auto of vlak voor het gesprek.

  • Lees je goed in op de website van de betreffende organisatie. Neem ook de eventuele nieuwsberichten door die op de site staan, zo weet je exact welke actuele zaken er binnen de organisatie spelen.

  • Neem het functieprofiel goed door. Op welke punten kan de interviewer het je lastig maken? Welke punten wil je bespreken? Komen alle werkzaamheden je bekend voor?

  • Onderzoek op het internet of de organisatie/ branche recent nog in het nieuws is geweest, doe dit ook op de dag van het gesprek. Het komt niet sterk over als daar tijdens het sollicitatiegesprek aan wordt gerefereerd, maar je daar niets van weet.

  • Google jezelf! Welke hits komen naar voren, waarover zouden vragen kunnen komen? Bekijk ook je Social Media profiel(en), ga ervan uit dat je gesprekspartner dat ook doet. Als je straks iets uit te leggen hebt dan kun je je daar nu nog op voorbereiden. Realiseer u ook wat je uitstraalt met je profielfoto. Laat schaargeklede vakantiekiekjes liever achterwege of scherm je profiel goed af.

  • Bereid het gesprek goed voor. Onderbouw je verhaal met goede, vacature- en functiegerichte argumenten. Gebruik bij het geven van voorbeelden over wat je hebt gedaan de STAR- methodiek. Geef aan wat de Situatie was, welke Taak je vervulde, welke Actie(s) je hebt ondernomen en wat het Resultaat was. Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprek.

  • Bedenk zelf vragen. Het sollicitatiegesprek is ook voor jou een kans om meer over je potentiële werkgever, collega's en de bedrijfscultuur te weten te komen. Bovendien sta je niet met een mond vol tanden als er aan het eind van het gesprek naar gevraagd wordt. Stel echter geen vragen om het vragenstellen. Trap geen open deuren in en vraag bijvoorbeeld niet wie de concurrenten zijn, hiermee geef je immers aan geen vooronderzoek naar de organisatie te hebben gedaan. Denk er dus goed over na.

  • Maak een goede eerste indruk. Deze is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. De allereerste indruk laat je achter met je gezicht en handdruk; houd oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach.

  • Let op lichaamstaal. Zit rechtop en bouw tijdens een gesprek altijd een goed oogcontact op met je gesprekspartner(s). Wie de blik van zijn gesprekspartner voortdurend ontwijkt, geeft een indruk van grote onzekerheid. Let ook goed op stemgebruik en intonatie. Een monotoon stemgeluid kan een uitgebluste en ongeïnteresseerde indruk wekken.

  • En last maar zeker niet least: wees op tijd! Te laat komen kan absoluut niet bij een sollicitatiegesprek. Bekijk van tevoren de route en onderzoek of er omleidingen zijn. Kom ook zeker niet te vroeg. Vijf à tien minuten van tevoren is prima.

Heb je nog vragen over deze tips voor een sollicitatiegesprek of wil je persoonlijk advies van één van onze adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

Rest ons nog om je heel veel succes te wensen tijdens het gesprek!

Vacatures
inUtrecht
Iedere dag maak jij zoveel mogelijk klanten gelukkig: dat is jouw doel! Hoe? Door vriendelijk vragen te beantwoorden via de telefoon, chat en mail. 
inHarderwijk
Ben jij sterk in structureren en organiseren van processen? Voor een relatie in Harderwijk hebben wij een vacature Backoffice Medewerker die affiniteit heeft met vastgoed en projecten. Interesse? Lees verder:
inNijkerk
Voor een relatie in Nijkerk hebben wij een uitdagende vacature van Project Werkvoorbereider in de metaal. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging of ben je toe aan de volgende stap in je carrière, lees dan verder. Interessant voor zowel starters in de arbeidsmarkt als ervaren medewerkers!
inUtrechtse Heuvelrug
Ben jij ervaren in het voeren van complexe financiële administraties en in het bezit van een relevant hbo-diploma? Bovendien beschikbaar voor 40 uur en gewend om in het Engels te communiceren op zakelijk niveau? Dan hebben wij een interessante functie op een prachtige locatie op de Utrechtse Heuvelrug voor jou beschikbaar!
inHouten
Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een commercieel talent. Wie ben jij? Iemand met een afgeronde hbo-opleiding en met 0 - 3 jaar werkervaring die graag in de automotive wil werken. Je bent leergierig en ambitieus. Daarnaast signaleer jij de commerciële kansen en ben je een dienstverlener in hart en nieren! Herken jij jezelf in deze omschrijving? Lees dan nu verder. 
inNieuwegein
Voor een opdrachtgever in de regio Utrecht zijn wij op zoek naar een Planner (m/v). Kun jij goed plannen en behoud jij het overzicht? Dan ontvangen wij graag jouw CV!
Alle vacatures
Heeft u niet gevonden wat u zoekt?

Laat ons weten naar welke vacatures u op zoek bent en wij informeren u!

Klik hier!

© Copyright 2018 Kamphorst Personeelsdiensten, All right reserved.
LAAT HIER UW VRAAG ACHTERSTEL UW VRAAG
X
Consultant

Sorry

Op dit moment is er niemand online. Laat uw gegevens hier achter, dan nemen wij contact op.

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.
Kamphorst Personeelsdiensten gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.